boekhandel Donner in Rotterdam

Kampani heeft hiervoor het interieur gemaakt!

Het verhaal van Donner

boekhandel Donner is gevestigd in het voormalige ABN-AMRO gebouw, en is een rijksmonument aan de Coolsingel.                                                                                                    

Boekhandel Donner, opgericht in 1912, was sinds 1988 aan Lijnbaan 150 gevestigd. De toenmalige verhuurder Restore had al in een eerder stadium kenbaar gemaakt het huurcontract niet te willen verlengen; toen de winkel als onderdeel van Polare werd meegetrokken in het faillissement, bevestigde de verhuurder onmiddellijk dit voornemen. Daarom moest de net aangestelde directie op stel en sprong nieuwe huisvesting zien te vinden. De gezochte winkelruimte om een grote boekhandel te kunnen vestigen, bleek niet zomaar beschikbaar te zijn in de binnenstad.

Tijdens de zoektocht kwam Multi Vastgoed in beeld. Dit bedrijf kon tijdelijke huisvesting aanbieden in het voormalige ABN AMRO gebouw, een leegstaand rijksmonument aan de Coolsingel. Deze ‘zakelijke anti-kraak’ constructie werd in eerste instantie aangeboden voor de periode van een jaar, met een optie tot twee jaar – hangende de verdere ontwikkeling van het gebouw en de directe omgeving. Voor Donner was het een geweldige – zij het voorlopige - oplossing. Het gaf respijt om onder gunstige omstandigheden te zoeken naar definitieve winkelruimte.   

Met vereende krachten werd verhuisd, en kon de winkel voor tijdelijk gebruik worden ingericht. Honderdduizenden bezoekers wisten ondertussen hun weg naar het doorgestarte Donner aan de Coolsingel te vinden. Daarnaast maakten tal van nieuwe boekenliefhebbers kennis met de inmiddels weer uitgebreide collectie, maar ook met de toegevoegde originele cadeauartikelen en de intensieve programmering van evenementen: boekpresentaties, lezingen, debatten, muziekuitvoeringen, tentoonstellingen. In samenwerking met de onderhuurders: Diner @ Donner, Van der Heijde Bladmuziek & Klassieke Cd’s en Antiquariaat Looijestijn is Donner, als zelfstandige boekhandel, weer tot bloei gebracht! Uiteindelijk werd gekozen om Donner definief in het rijksmonument aan de Coolsingel te vestigen, als onderdeel van het concept dat onder de naam FORUM wordt ontwikkeld. Gefaseerd werkt Donner toe naar de opening van de nieuwe winkel in het voorjaar van 2019, onder het motto: 'Tijdens de verkoop gaat de verbouwing gewoon door'.